Обяви

Портал за безплатни обяви и бизнес каталог с визитки | статии за живота и вицове | безплатна бизнес реклама с указател и директория за сайтове

Публикувай обява
Секции
Времето
MambWeather
София
18 °C
София 18°C | Пловдив 19°C | Варна 16°C | Бургас 18°C | Горна Оряховица 15°C
[Подробно]
Портал

Малкото дете минава през много и различни етапи, докато се научи да стои изправено, да се задържа на крачетата си и да ходи. Постоянните и системни занимания на възрастните с детето спомагат и съдействат за правилното му двигателно развитие.

-

Приема се, че между 11-ия и 15-ия месец мъничетата са готови да направят първите си самостоятелни стъпки. Като за това са важни предшестващите ги през изминалия период – пълзене (което е полезно, тъй като детето движи цялото си тяло), самостоятелно сядане, ходене по продължение на леглото, масата или т.н.

 

- На една година детето може да стои изправено по-продължително време, като използва някоя мебел за опора. По-голямата част от децата по това време могат да постоят за малко и без опора и да ходят с помощта на възрастен човек, като в това отношения са неуморни и новото занимание им е безкрайно забавно и интересно. Детето се разхожда сигурно и уверено в себе си, уловено за някаква опора, движенията му стават по-бързи, успява да застане известно време без чужда помощ, дори успява да направи една-две крачки напълно самостоятелно. Първите крачки са неравномерни и къси. Често пъти, когато прави първите си крачки детето разперва ръчичките си в страни или ги вдига нагоре, за да запази равновесие и да не падне. Краката все още не са достатъчно отпуснати, а сковани, стъпалата са обърнати навън, по този начин детето лесно може да изгуби равновесие и да падне.

- Към своята година и половина, детето вече почти не се спъва, краката стъпват по-здраво и по-уверено на земята. Дължината на крачката също се увеличава.

- Приблизително на около осемнадесет месеца крачките стават по-равномерни, детето успява да върви право напред и при това му се отдава все по-лесно, като губи и по-малко енергия, за да ходи. Стреми се да се качва по стълба, но все още се нуждае от помощ, първоначално вдига само едното си краче, а другото го изтегля, на две години успява да ходи равномерно, като повдига и втория крак. По това време също така се навежда, ако нещо е привлякло вниманието му и иска да го вземе, вместо да кляка.

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Реклама
Статии Интернет търсачка Обяви от целия свят