Обяви

Портал за безплатни обяви и бизнес каталог с визитки | статии за живота и вицове | безплатна бизнес реклама с указател и директория за сайтове

Публикувай обява
Секции
Времето
MambWeather
София
20 °C
София 20°C | Пловдив 21°C | Варна 21°C | Бургас 23°C | Горна Оряховица 22°C
[Подробно]
Портал

МЕСЕЦ МАЙ

1 Май Ден на труда - международен празник на трудещите се хора, произтича от работнически протести в миналото за зачитане и постигане на социални човешки права.

6 Май Гергьовден – чества се св.Георги Победоносец, който победил страшна ламя в едно градче, където хората давали собствените си деца на ламята, когато дошло ред на Царската дъщеря се появил св.Георги, който я победил. 6 май се отбелязва и като Ден на Храбростта и Българската армия. Празнуват също и овчарите и тези, които се занимават с овцевъдство. На този празник по стар обичай се готви цяло агне, което се слага на трапезата. Нарича се още и Цветен Георги, защото съвпада с разцъфването на цялата природа.

Празнуват: Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо,

11 Май· Кирил, Методи - по старому.

Май Спасовден – отбелязва се на 40-ят ден след Великден, но винаги в четвъртък.· 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да го предава на апостолите. Празникът се нарича Спасовден, защото с Христовото възнесение приключва делото за човешкото спасение. В този ден жените не вършат домакинска работа. Според поверието тогава Господ прибира и душите на покойниците, затова в събота след празника е Черешова Задушница. Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Празнуват: Спас, Спаска, Спасимира и др.


21 Май Константин и Елена – в този ден се почитат Св. Константин и св.Елена. Константин се счита за първия християнски римски император. Според преданието майка му - царица Елена, ходи на поклонение по местата, в които е живял Христос, построява няколко манастира и намира кръста, на който е бил разпнат.

Имен ден честват : Константин, Костадин, Костадинa, Константина, Динкo, Елена, Еленкo, Елен, Ели, Елица, Койчо Коста, Кунчо, Елин, Илона

Май· Петдесетница – посветена е на слизането на Светия Дух върху учениците на Христос след възкресението. Чества се на 50-я ден след Великден, винаги в неделя, отбелязва се появата на Христова Църква. Празнува се рожден ден на Църквата.

24 Май Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост - официалният празник е·посветен на делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, които са създатели на славянската писменост и азбука . Празник на учители, учени, ученици,просветни дейци и др.

Май Петрови заговезни - петрови заговезни се отбелязва в неделята след Петдесетница. Според християнските вярвания, апостол св. Петър произнесъл първата християнска проповед и обяснил на събралото се множеството, че апостолите са изпълнени със Светия дух, след което приканил хората към покаяние. Думите му проникнали в съзнанието на слушащите го юдеи. В този ден те приели Христовата вяра, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност.

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Реклама
Статии Интернет търсачка Обяви от целия свят