Обяви

Портал за безплатни обяви и бизнес каталог с визитки | статии за живота и вицове | безплатна бизнес реклама с указател и директория за сайтове

Публикувай обява
Секции
Времето
MambWeather
София
9 °C
София 9°C | Пловдив 13°C | Варна 7°C | Бургас 9°C | Горна Оряховица 7°C
[Подробно]
Портал

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

6 Декември Никулден - св. Никола е покровител на моретата, на моряците и рибарите, защото е прочут със спасяването на кораби, за свой празник го считат търговци и банкери. На трапезата се слага риба, хляб, фасул, сърми и др.

Празнуват: Николай, Никола, Николина, Нина, Ненка

8 Декември Студентски празник – празник на студентите

9 Декември Зачатие на Св. Анна - ·св.Анна , като майка на Богородица е закрилница на семейството, брака, бременните жени.· Затова този празник е познат, като празник на майчинството.

Празнуват: Анна, Ана

20 Декември Игнажден - според народните представи от този ден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през това време се наричат “мъченици”, а жените не бива да работят домашна работа, за да може да ·забременяват и раждат по-лесно. Има поверие, че който влезе пръв в дома ви през този ден, такава ще е годината ви.

Празнуват: Игнат

24 Декември Бъдни вечер – на Бъдни Вечер цялото семейство се събира заедно на вечеря, която трябва да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян, започвайки от наредената маса, след това всички останали стаи и помещения в дома за прогонване на злите сили. Храните на трапезата са постни и нечетен брой може да са седем, колкото са дните на седмицата или девет, колкото са месеците на бременността. Разчупва се питка с пара за късмет и здраве.

Празнуват: ·Евгени, Евгения

25 Декември Коледа - празнува се Рождество Христово, вярва се, че в коледната нощ небето се отваря и ако някой си пожелае нещо желанието му ще се сбъдне.

Празнуват: Христо, Ицо, Христина, Божан, Божанка, Божин, Божил

27 Декември Стефановден - ·св. Стефан е създател на първата християнска общност, юдеите го нарочили за измамник и го хвърляли с камъни, докато го пребият, той е известен и като първия мъченик. Стефановден е последният празник през годината, приготвят се ястия с месо, ходи се на гости при по-възрастни роднини или кумовете.

Празнуват: Стефан, Стефка, Стефания, Стефани, Стойко, Стоян, Стоил, Станка

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Реклама
Статии Интернет търсачка Обяви от целия свят